BLOG

  • webinar dla branży mięsnej – 18.03.2025

    Dlaczego mięso się psuje? 18 kwietnia, we współpracy z dr hab. Łukaszem Łopusiewiczem z Akademii Ekonomiczno-Humanistycznej w Warszawie, mieliśmy przyjemność poprowadzić bezpłatny webinar poświęcony mikrobiologicznym przyczynom pogorszenia jakości mięsa. W jego trakcie omówiliśmy, co wpływa na zmianę smaku, zapachu i wyglądu produktów mięsnych. Dlaczego mięso się psuje, zaczyna się świecić i wydzielać nieprzyjemną woń? Odpowiedzi…

  • Kontrola jakości to bezpieczna żywność!

    Czym jest kontrola jakości i bezpieczeństwo żywności? Wewnętrzna kontrola jakości w zakładach produkujących żywność, to bardzo istotny element utrzymywania wysokich standardów bezpieczeństwa wyrobów. Termin „bezpieczeństwo żywnościowe” został wprowadzony przez Konferencję Żywnościową FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) odbywającą się w Rzymie w 1974 roku. Oznacza to, że obowiązkiem każdego państwa jest przyjęcie…