Wykrywanie alergenów

Oznaczanie i etykietowanie alergenów w środkach spożywczych jest obecnie regulowane rozporządzeniem nr 1169/2011 oraz nowelizacją ustawy nr 110/1997 Dz. Aby zminimalizować występowanie alergenów w żywności, wskazane jest przeprowadzanie regularnych testów na obecność alergenów. Możesz bezpośrednio testować wymazy ze środowiska lub pożywienia.

Oferujemy proste testy na alergeny w żywności, wszystkie materiały eksploatacyjne potrzebne do badania są zawarte w zestawie. Dostępne są testy dla następujących alergenów (podano limity wykrywalności rozmazów / pokarmu):

  • Gluten – Agitest ™ GLUTEN Food Allergen Rapid test to immunochromatograficzny test do wykrywania glutenu w żywności. Zestaw zawiera wszystkie odczynniki wymagane do testu. Wyniki testu są interpretowane wizualnie. Szybki test na alergeny Agitest® Gluten Food Allergen może być stosowany w połączeniu z zestawem Agitest® Environmental Swab (numer produktu: SR00013220). Test jest odpowiedni do kontroli jakości nieprzetworzonej żywności lub wymazów z otoczenia. Czułość: 0,1 ppm gliadyny, co odpowiada około 0,2 ppm glutenu. Specyfika: test nie reaguje krzyżowo z owocami morza, migdałami, kazeiną, soją, owsem, jajami, kaszą gryczaną, orzeszkami ziemnymi.
  • Jaja – Test alergenów pokarmowych Agitest ™ EGG to test immunochromatograficzny do wykrywania jaj w żywności. Zestaw zawiera wszystkie odczynniki wymagane do testu. Wyniki testu są interpretowane wizualnie. Szybki test na alergeny w żywności Agitest® EGG może być stosowany w połączeniu z zestawem Agitest® Environmental Swab (numer produktu: SR00013220). Test nadaje się również do sprawdzania jakości żywności podczas przetwarzania, jak i produktu końcowego. Granica wykrywalności: 0,1 ppm całych jaj. Specyfika: test nie reaguje krzyżowo z owocami morza, kazeiną, soją, glutenem, kaszą gryczaną, orzeszkami arachidowymi ani migdałami.

  • Mleko (kazeina) – Agitest ™ CASEIN to test immunochromatograficzny do wykrywania kazeiny w żywności. Zestaw zawiera wszystkie odczynniki wymagane do testu. Wyniki testu są interpretowane wizualnie. Agitest ™ CASEIN Food Allergen Rapid test może być stosowany w połączeniu z Zestaw Agitest ™ Environmental Swab (numer produktu: SR00013220). Test nadaje się również do kontroli jakości podczas przetwarzania, jak i produktu końcowego. Granica wykrywalności: 10 ppm kazeiny mleka krowiego. Specyfika: test nie reaguje krzyżowo z owocami morza, migdałami, jajami, glutenem, kaszą gryczaną, orzeszkami ziemnymi ani migdałami.

  • Migdały – Agitest ™ ALMOND to test immunochromatograficzny do wykrywania migdałów w żywności. Zestaw zawiera wszystkie odczynniki wymagane do testu. Wyniki testu są interpretowane wizualnie. Test jest odpowiedni do wykrywania nieznanych składników podczas przetwarzania żywności. Test Agitest® ALMOND Food Allergen Rapid może być stosowany w połączeniu z zestawem Agitest® Environmental Swab (numer produktu: SR00013220). Test nadaje się również do kontroli jakości surowców w eksploatacji: podczas przetwarzania i produktu końcowego. Granica wykrywalności: ten test wykorzystuje ekstrakt z białka migdałów jako roztwór referencyjny, białko migdałów można wykryć w zakresie 250 ~ 0,1 ppm. Udział białka migdałów w całkowitej masie migdałów wynosi 25%. Specyfika: Test nie reaguje krzyżowo z owocami morza, kazeiną, soją, glutenem, kaszą gryczaną, orzeszkami ziemnymi ani jajami.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) – Agitest ™ PEANUT Food Allergen Rapid to immunochromatograficzny test do wykrywania orzeszków ziemnych w żywności. Zestaw zawiera wszystkie odczynniki wymagane do testu. Wyniki testu są interpretowane wizualnie. Test jest przeznaczony do wykrywania nieznanego surowca lub w przypadku niejasności w etykietowaniu żywności. Szybki test na alergeny pokarmowe Agitest® PEANUT może być stosowany w połączeniu z zestawem do wymazów środowiskowych Agitest® (numer produktu: SR00013220). Test nadaje się również do kontroli jakości żywności i wymazów podczas pracy: podczas przetwarzania i produktu końcowego. Granica wykrywalności: 0,1 ppm białka orzechowego. Specyfika: test nie reaguje krzyżowo z owocami morza, kazeiną, soją, jajami, glutenem, kaszą gryczaną ani migdałami.

  • Soja – Agitest ™ SOY Food Allergen Rapid to test immunochromatograficzny do wykrywania soi w żywności. Zestaw zawiera wszystkie odczynniki wymagane do testu. Wyniki testu są interpretowane wizualnie. Szybki test na obecność alergenów w żywności Agitest® SOY może być używany w połączeniu z zestawem Agitest® Environmental Swab (numer produktu: SR00013220). Test nadaje się również do kontroli jakości żywności i wymazów podczas pracy: podczas przetwarzania i produktu końcowego. Granica wykrywalności: 1 ppm białka sojowego. Specyfika: test nie reaguje krzyżowo z owocami morza, kazeiną, jajami, glutenem, kaszą gryczaną, orzeszkami ziemnymi ani migdałami.
  • Sezam – Agitest™ Sesame Allergen Rapid to test immunochromatograficzny do wykrywania sezamu w żywności. Zestaw zawiera wszystkie odczynniki wymagane do testu. Wyniki testu są interpretowane wizualnie. Szybki test na obecność alergenów w żywności Agitest® SESAME może być używany w połączeniu z zestawem Agitest® Environmental Swab (numer produktu: SR00013220). Test nadaje się również do kontroli jakości żywności i wymazów podczas pracy: podczas przetwarzania i produktu końcowego. Granica wykrywalności: 0,2 ppm nasion sezamu, 0,01 ppm białka sezamu. Specyfika: test nie reaguje krzyżowo z migdałami, kazeiną, jajami, glutenem, kaszą gryczaną, orzeszkami ziemnymi ani mango.