MicroFast®

MicroFast®płytki do oznaczania ilościowego mikroorganizmów

Płytki MicroFast® to sprawdzone rozwiązanie do przeprowadzenia analiz mikrobiologicznych w sektorze spożywczym. Metoda umożliwia szybkie i dokładne oznaczenie ilościowe drobnoustrojów wskaźnikowych w żywności, zapewniając spójne i wiarygodne wyniki badań.   

Innowacyjność płytek MicroFast® polega m.in. na wyeliminowaniu konieczności przygotowania podłoży agarowych, usprawnieniu przeprowadzenia analiz mikrobiologicznych oraz skróceniu czasu do wydania wyniku. Płytki MicroFast® są gotowe do użycia, zawierają rozpuszczalny w wodzie środek żelujący, ustandaryzowaną mieszaninę substancji odżywczych i chromogennych, które umożliwiają wzrost drobnoustrojów.

Ujednolicony protokół analizy oraz szeroki wybór testowanych parametrów pozwala na szerokie zastosowanie płytek MicroFast® w badaniach laboratoryjnych większości próbek pochodzących z sektora spożywczego.

ELASTYCZNOŚĆ

  • Płytki gotowe do użycia
  • Brak konieczności przygotowania podłoży agarowych
  • 18-miesięczny okres przydatności płytek

WYDAJNOŚĆ

  • Cienka konstrukcja płytek
  • Oszczędność przestrzeni inkubatora
  • Usprawnienie pracy w laboratorium

SZYBKOŚĆ ANALIZ

  • Identyczna procedura dla wszystkich parametrów
  • Krótki czas inkubacji
  • Łatwy odczyt wyniku
  • Prosta interpretacja

MOŻLIWOŚĆ OZNACZENIA:

  • Ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych
  • Liczby drożdży i pleśni
  • Liczby pałeczek z rodziny Enterobacteriaceae
  • Liczby pałeczek Escherichia coli i bakterii z grupy coli
  • Liczby pałeczek bakterii z grupy coli
  • Liczby Staphylococcus aureus
  • Liczby Bacillus cereus

ZALETY

  • walidacje AOAC International
  • atrakcyjne conowo

PRZYJAZNE DLA ŚRODOWISKA

  • Zmniejszone zużycie wody i energii
  • Zredukowana emisja gazów cieplarnianych
  • Mniej produkowanych odpadów